Low-code & No-code softwareontwikkeling

Low-code en no-code softwareontwikkeling is de laatste jaren van onmiskenbaar belang geworden voor veel organisaties, van kleine tools en mobiele apps voor MKB tot totaaloplossingen op enterprise niveau. Maar wat is nou het verschil tussen low-code en no-code en wat is low-code of no-code eigenlijk? 

Laten we beginnen met een introductie van deze termen, inclusief een uitleg van de “citizen developer”. Vervolgens kijken we naar het verschil tussen low-code en no-code en tot slot een beknopte lijst van platforms voor softwareontwikkeling.

Smith Dynamics | Business Consultancy Zakelijke groei, verandering en ontwikkeling op maat. - smithdynamics no code low code softwareontwikkeling agile

Wat is low-code?

Low-code ontwikkeling biedt softwareontwikkelaars en IT Professionals een snelle manier om applicaties te bouwen zonder veel handmatig codeerwerk. Traditionele softwareontwikkeling gebeurt vrijwel volledig met handmatig geschreven code. Hoewel dit in veel gevallen nog steeds een logische keuze is voor het ontwikkelen van een applicatie kan dit tijdrovend zijn en voor mensen met minder of geen kennis van programmeertalen biedt het weinig grip op de ontwikkeling.

Low-code visualiseert, vereenvoudigd en automatiseert het ontwikkelproces door middel van “drag and drop” schermen. In combinatie met handmatig geschreven code bieden low-code platforms een manier om razendsnel kleine tools en grote totaaloplossingen te ontwikkelen, of het nou gaat om mobiele apps of uitgebreide (web)applicaties.

Wat is no-code?

No-code ontwikkelplatforms bieden in principe hetzelfde als low-code platforms, namelijk een grafische gebruiksomgeving (Graphical User Interface of GUI) waarmee op een visuele wijze software zeer snel ontwikkeld kan worden. Het verschil tussen low-code en no-code is dan ook niet altijd heel groot, maar het onderscheid zit bij verschillende no-code platforms vaak in verdere automatisering van autorisatie en veiligheid.

Lees verder om meer te leren over de voordelen van low-code en no-code softwareontwikkeling. Maar eerst wat meer over gerelateerde begrippen.

Wat is een Citizen developer?

Ervaren softwaredevelopers zijn schaars. Het is een uitdaging om het juiste (externe) personeel te vinden voor de ontwikkeling van bedrijfssoftware en daarnaast is dit ook nog eens zeer kostbaar. Door gebruik te maken van aanwezige kennis van te automatiseren processen kunnen huidige medewerkers zich ontpoppen tot zeer waardevolle citizen developers die mede zorg kunnen dragen voor automatisering. Hiermee kan flink worden bespaard op ontwikkelkosten.

Een citizen developer is dan ook iemand die, door middel van een low-code of no-code platform, vanuit eigen expertise en zonder kennis van programmeertalen deelneemt aan de ontwikkeling van een app of applicatie. Met de juiste affiniteit, het vermogen om procesmatig te denken en een voorstelling te kunnen maken van de gebruikerservaring kunnen citizen developers een zeer waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van bedrijfssoftware. De citizen developer kiest het beste voor een No-code platform, omdat voor de meeste Low-code platforms vaak nog enige programmeerkennis nodig is.

Smith Dynamics helpt bij het selecteren van het juiste low-code of no-code platform en draagt zorg voor de Agile ontwikkeling van geautomatiseerde processen in maatwerk software